μαθε

Όταν εκδηλώνεται κάποια συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, είτε λεκτική, είτε μη λεκτική, είτε σωματική (όπως π.χ. ερωτήσεις – σχόλια με σεξουαλικό περιεχόμενο, σεξουαλικά υπονοούμενα, χειρονομίες, βλέμματα κλπ), η οποία δεν είναι επιθύμητη και αποδεκτή από το πρόσωπο που τη δέχεται, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του και τού προκαλεί δυσφορία και δυσκολία.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να λάβει χώρα στο εργασιακό περιβάλλον, σε χώρους εκπαίδευσης, αθλητισμού, θρησκευτικής λατρείας, σε κοινωνικά ιδρύματα, καθώς και σε οποιονδήποτε τομέα της κοινωνικής ζωής, όπου η ιεραρχία και οι σχέσεις εξουσίας μπορούν να αποτελούν παράγοντες ευαλωτότητας και θυματοποίησης.

Η σεξουαλική παρενόχληση συντείνει στη δημιουργία κλίματος ντροπής, αμηχανίας, περιορισμού, ακόμα και ταπείνωσης ή εχθρικότητας που γίνεται ασφυκτικό για τον/ην παρενοχλούμενο/η, ειδικά στις περιπτώσεις που το ευρύτερο περιβάλλον κάνει αποδεκτές ως αστεϊσμούς αντίστοιχες συμπεριφορές ή στις περιπτώσεις που συμβαίνουν χωρίς το πρόσωπο να έχει μάρτυρες.

Αυτοί που ασκούν σεξουαλική παρενόχληση κάνουν το παρενοχλούμενο άτομο να αισθάνεται συνένοχο. Η σεξουαλική παρενόχληση που συμβαίνει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση έχει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες στη ζωή του ατόμου που την υφίσταται.

Εάν έχεις υποστεί σεξουαλική ή εξουσιαστική βία
Στη δουλειά. Στον αθλητισμό. Στον πολιτισμό.
Στην εκπαίδευση. Στο οικογενειακό περιβάλλον.

ΜΑΖΙ ΣΠΑΜΕ
ΤΗ ΣΙΩΠΗ

Η σιωπή προστατεύει τους θύτες.
Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος.
Είμαστε όλοι δίπλα σου.

video metoo